Je huid is je grootste orgaan
De huid ! Het nobele werkterrein van de huidspecialiste is in veel opzichten belangrijk. Het is het omhulsel van je lichaam en ze identificeert ieder van ons door het maken van lichaamsvormen, lichaamstrekken en vingerafdrukken Tegelijkertijd is je huid de eerste verdedigingslinie tegen fysische en chemische agressie uit je omgeving. Het beschermt je tegen oververhitting, onderkoeling of uitdroging.

De huid, spiegel van gezondheid en schoonheid, werd in alle hoogstaande beschavingen behandeld en bewonderd. De esthetische verzorging van de huid en ook de verfraaiing ervan zijn dan ook eeuwenoud. Meer dan ooit is de cosmetische behandeling van de huid wetenschappelijk gefundeerd en uitgetest, wat de cosmetologie een definitief wetenschappelijk karakter heeft verleend.

Het waarnemen via je huid kan belangrijke informatie opleveren over het al of niet goed functioneren van je lichaam als geheel. Dankzij de huid beschik je ook over tastgevoel en is het mogelijk om dingen te voelen.

Verouderingsprocessen

De huid veroudert en dat heeft een aantal gevolgen zoals rimpels en wallen. Daar willen veel mensen graag iets aan veranderen. De huid kan op 2 manier verouderen : intrinsieke veroudering het natuurlijke, biologische proces waar de mens geen invloed kan op uitoefenen, en extrinsieke veroudering wordt veroorzaakt door onder andere milieuvervuiling, voeding, levensstijl, medicijnen en stress.

De huid van een puber
Hormonale veranderingen in de puberteit zorgen meestal voor een onzuivere huid. De poriën raken gemakkelijk verstopt door een overmatige talgproductie. Dat veroorzaakt puistjes en zwarte puntjes (comedonen), die vervolgens weer zorgen voor ontstekingen in het weefsel eromheen.

Je huid op je 20e
Rond je 20ste is je huid in optimale conditie na de grote veranderingen tijdens de tienerjaren. De huid is weer mooi en gaaf, de celdeling is op zijn best. De productie van collageen, elastine en talg hebben dan hun hoogtepunt bereikt. Van rimpels zul je geen last hebben.

Je huid op je 30e
De huid vernieuwt zich elke maand, maar rond je 30e vertraagt dit proces en vermindert de stevigheid van het onderhuids bindweefsel. Je ontdekt nu ook je eerste rimpels: lijntjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen. Ze worden bijvoorbeeld zichtbaar als je lacht, maar ze verdwijnen nog wel op het moment dat je gezicht weer ontspant.

Je huid op je 40e
De celactiviteit is rond je 40e verminderd met ongeveer 30%. Het bindweefsel verliest aan stevigheid en je huid wordt wat slapper. Dat zie je vooral van de mond naar de kaaklijn en vanaf het voorhoofd naar de oogleden. Omdat de huidcellen minder goed in staat zijn om vocht vast te houden, verliest de huid ook aan volume. In deze leeftijdsfase ontstaan er diepere rimpels en lijntjes.

Je huid op je 50e
De collageenproductie neemt af, waardoor je huid verliest aan stevigheid, dichtheid en elasticiteit. Hierdoor worden je gelaatscontouren slapper. Je rimpels worden nu steeds dieper en bij de meeste vrouwen verschijnen ze nu ook tussen de neusvleugel en de mondhoek.

Je huid tot je 60e
Omdat de aanmaak van het hormoon oestrogeen afneemt, wordt de huid ook droger en ruwer. Realiseer je je dat de ouder wordende huid er twee keer zolang over doet om zich te vernieuwen? Dan begrijp je ook waarom de huid er valer uit gaat zien en oneffenheden gaat vertonen.

Je huid boven je 60e
Eens de 60 voorbij absorbeert het organisme niet meer zo makkelijk calcium dat een belangrijke rol speelt bij de zelfherstelling van de huid. Het verzwakt de samenhang van de cellen waardoor de huid broos wordt en uitdroogt. Het bindweefsel verzwakt en de huid verslapt.

Met een creme kun je het verouderingsproces van ons lichaam en dus ook van onze huid niet stoppen, dat gaat gewoon door.

Met het gebruik van een goed, en op leeftijd afgestemd product én met een gelaatsbehandeling op maat is dit proces te vertragen en zijn de gevolgen duidelijk minder zichtbaar.

Rimpels

Rond je 20e jaar ziet de huid er glad en stevig uit. Het vet- en vochtgehalte zijn met elkaar in evenwicht en je huid is in topconditie. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid onvermijdelijk slapper en verschijnen de eerste rimpels. Rimpels zijn een natuurlijk verschijnsel bij het verouderen van de huid, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. Vanaf ongeveer je 40e jaar wordt minder onderhuids weefsel en elastine aangemaakt, hierdoor veroudert de huid snel. Rimpelvorming wordt echter niet alleen door je leeftijd bepaald, voor een deel is dit ook genetisch bepaald. Daarnaast zijn er factoren die het ontstaan van rimpels kunnen versnellen, denk aan zon, luchtvervuiling, stress, alcohol en roken. Door gezond te leven en je huid goed te beschermen tegen zonlicht, kun je het ontstaan van rimpels dus wel degelijk uitstellen.

Soorten rimpels
Niet alle rimpels zijn hetzelfde. Ruwweg kunnen we de volgende indeling maken;
• Fijne rimpels ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid. Wanneer je de huid tussen twee vingers licht aanspant, verdwijnen deze rimpels.
• Diepe rimpels lijken meer op groeven en plooien.
• Fronsrimpels ontstaan door het bewust of onbewust aanspannen van de huidspieren.


Wist je dat?
• Zon, alcohol en nicotine versnellen het verouderingsproces, hierdoor ontstaan sneller rimpels.
• De straling van de zon dringt diep door en breekt elastische vezels in het bindweefsel af. Daardoor kunnen er vroegtijdig rimpels ontstaan in het gezicht en het decolleté.
• UV schade stapelt zich jaar na jaar op. Je huid ‘onthoudt’ alles. De gevolgen van huidschade kunnen pas tientallen jaren later zichtbaar worden.

Tips: bescherm jezelf tegen vroegtijdige rimpelvorming
• Kies consequent voor een goede dagelijkse verzorging om rimpels te voorkomen. • Kies voor extra ondersteuning rond de ogen. Je huid rond je ogen is zeer gevoelig, dunner en bevat minder talgkliertjes. Hierdoor ontstaan op deze plek eerder rimpels en fijne lijntjes.

Invloed van de seizoenen

Door de wisseling van de seizoenen en de weersomstandigheden kunnen je huidtype en je huidconditie veranderen. Het is belangrijk je dagelijkse verzorging daarop aan te passen.

Voorjaar & zomer
Zodra het mooi weer wordt willen veel mensen de zon in, maar voor de huid is het belangrijk om niet langdurig aan het zonlicht te worden blootgesteld. Vanwege de UV-straling kan de huid onder andere uitdrogen, verbranden of vroegtijdig verouderen. De zon en je huid vragen om speciale aandacht. Smeer in elk geval je onbedekte huid altijd in met een anti-zonnebrand-middel met een beschermingsfactor die past bij je huidtype. Herhaal dat na het zwemmen en na het afdrogen. Regelmatig insmeren is sowieso belangrijk, vooral als je veel transpireert.

Zorg er ook voor dat je voldoende water drinkt om de vochtbalans in je lichaam op peil te houden. Ons lichaam bestaat namelijk voor 70% uit water, maar slechts 13% daarvan bevindt zich in de bovenste huidlaag. Omdat andere organen dan de huid sneller van vocht worden voorzien, droogt de huid dus eerder uit.

Herfst & winter
Veel mensen hebben in de herfst en winter een drogere huid dan ze gewend zijn. Als dat bij jou ook het geval is, kies dan vollere, meer voedende huidverzorgingsproducten. Vaak kies je vanuit je gevoel al voor een wat rijker beschermend product in de herfst- en winter-maanden, omdat je merkt dat je huid meer vocht en vet nodig heeft. Dat is niet verwonderlijk, omdat er in deze periode van het jaar sprake is van een lage luchtvochtigheid. Het kan dus gebeuren dat je in de zomer tevreden bent met een dagcrème voor de normale huid, terwijl je in de herfst overgaat op een dagcrème voor de droge huid.

Huidtips

Gebruik producten speciaal voor jouw huidtype
Elke huid heeft haar natuurlijke kracht en specifieke behoeften. Gebruik daarom voor een optimaal resultaat altijd een verzorgingsproduct dat is afgestemd op jouw huidtype.

Reinig je huid ’s ochtends én ’s avonds
Het is van belang om je gezichtshuid zowel ’s ochtends als ’s avonds te reinigen. Zo worden make-upresten, verontreinigingen en dode huidcellen verwijderd, maar ook het zweet en talg dat zowel overdag als ’s nachts gevormd wordt. Bovendien worden op een schone huid de werkzame stoffen van crèmes beter opgenomen.

Gebruik je dagcrème niet als nachtcrème.
Dagcrèmes zijn zo samengesteld dat ze de huid gedurende de dag beschermen tegen invloeden van buitenaf zoals UV straling en luchtverontreiniging (o.a. door UV filters en anti-oxidanten). Nachtcrèmes zijn speciaal ontwikkeld om de huid gedurende de nacht te helpen herstellen (regenereren). Tijdens de slaap is de huid actief bezig om de huid er de volgende dag weer stralend uit te laten zien. Dode huidcellen worden afgevoerd, kleine beschadigingen worden hersteld en nieuwe cellen worden gevoed. Nachtcrèmes helpen hierbij. Het is dus aan te bevelen om ’s nachts een specifieke nachtcrème te gebruiken. Bovendien komt de huid onnodig in aanraking met bijvoorbeeld UV filters als je ’s nachts een dagcrème gebruikt.

Bescherm je huid altijd in de zon
Zon is één van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Daarnaast kan langdurige blootstelling aan zon leiden tot huidschade en pigmentvlekken.Probeer je huid daarom zoveel mogelijk te beschermen in de zon met een hoge zonbescherming. Ook in de lente, herfst en winter is een goede zonbescherming belangrijk. Ga zonder parfum en cosmetica in de zon Cosmeticaproducten, zoals parfum en make-up, kunnen in combinatie met UV straling een huidreactie of vlekken veroorzaken. Verwijder daarom cosmetica en parfum voor je de zon in gaat.

Helpende hand
Als je een jeugdige uitstraling hebt, kunnen oudere handen je al snel verraden. Gebruik altijd een handcreme verrijkt met zonnefilters.

Verwen je huid
Verwen je gezicht af en toe met een peeling en masker. Je huid ziet er daarna weer gezond en mooi uit!

Zorg goed voor jezelf
Vooral als je ouder bent, is het belangrijk om in beweging te blijven, liefst in de buitenlucht. De regel is een half uur per dag matig intensief bewegen. Beweging stimuleert de doorbloeding en zorgt voor een frisse, gezonde teint. Drink ook veel (bron)water en eet verstandig, dit is gezond en goed voor de spijsvertering. En je weet: een gezonde huid is een mooie huid.

Boosdoeners
Hoe geavanceerd de moderne crèmes ook zijn, ze kunnen het niet alleen. Ook je manier van leven heeft zijn weerslag op de huid. Het zal misschien niet altijd lukken, maar probeer deze boosdoeners zo veel mogelijk te vermijden, want ze zijn ronduit slecht voor je huid:
• overmatige zon
• nicotine
• stress
• slaapgebrek
• ongezonde voeding
• te veel alcohol
• geraffineerde suiker
Afspraak maken