Online boeken

⪼ Online boeken kan via de roze knop op deze pagina. Je kunt meerdere diensten tegelijk aanvinken.

⪼ Je eerste bezoek aan Huidinstituut Cascade? Boek dan een Meet & Treat (Visia huidanalyse met aangepaste verzorging) of een Meet & Greet (Visia huidanalyse).

⪼ Al bekend met Huidinstituut Cascade maar weet je niet welke behandeling op dit moment het best voor je is? Geen nood, je boekt gewoon tijd in mijn agenda (1u of 1u30) en we bespreken dit als je er bent, afhankelijk van wat je huid nodig heeft.

⪼ Natuurlijk blijft een afspraak inplannen telefonisch of per mail mogelijk. Persoonlijk contact blijft hoog in het vaandel staan bij Huidinstituut Cascade. Ik sta je graag te woord.

Agenda volgeboekt?

⪼ Zit de agenda volgeboekt op jouw beschikbare momenten? Laat het me weten! Misschien is er een plaats vrijgekomen en kan ik jou daar wel gelukkig mee maken.

Wat moet ik weten?
1. Jouw beschikbare momenten (dag(en) en uur)
2. Je behandeling(en)

Huidinstituut Cascade te Wijnegem: de referentie voor huidverjonging en huidverbetering
“Top instituut! Nathalie zorgt voor een perfecte combinatie van goed advies, zalige verzorgingen en een aanbod van producten die op maat aangepast worden. Telkens een afspraak om naar uit te kijken. En zelfs een mega service tijdens corona!”
Clarisse V.d.P.
“Bij Cascade krijg je telkens een deugddoende massage in een groene omgeving. Nathalie doet dat met veel passie en professionaliteit. Ze kent haar job en producten door en door en dat voel je. Zeer tevreden dat ik overgeschakeld ben naar Environ, na lange twijfels. Een aanrader voor jong en oud!”
Hugette K.
“Reeds 8 jaar geniet ik van de professionele gelaatsbehandelingen door Nathalie. De producten waarmee zij werkt zijn van de hoogste kwaliteit en de behandeling wordt aan je persoonlijke noden aangepast. Daarom is een behandeling nooit hetzelfde. Het resultaat is niet alleen een gezonde en stralende huid, maar de behandeling geeft je ook een zalig ontspannen gevoel. Een aanrader voor iedereen!”
Ariane F.

Veelgestelde vragen

In de onderste laag van je huid worden voortdurend nieuwe huidcellen aangemaakt. De schoonheid van je huid is afhankelijk van de gezondheid van deze nieuwe cellen. Als ze gezond en sterk zijn straalt ook je huid van gezondheid. De cellen bewegen zich naar de oppervlakte waar ze uiteindelijk afschilferen. Je krijgt dus een heel leven lang de kans op een prachtige huid. Wat het lastig maakt is dat het tempo waarin nieuwe cellen worden aangemaakt vertraagt naarmate je ouder wordt. Dus hoe sneller je met een basisverzorging begint, hoe beter.

Het goede nieuws is dat het niet uitmaakt hoe je je huid vroeger behandelde, hoe oud je bent of hoe je huid er nu aan toe is; ze kan altijd worden verbeterd.

Een goede reiniging van je huid elke ochtend en avond is heel belangrijk voor het behouden of verkrijgen van een gezonde huid. We worden de hele dag blootgesteld aan verschillende invloeden die de huid vervuilen, zowel van buitenaf (make-up, milieuvervuiling, airco,…) als van binnenuit (zweet, dode huidcellen, talg,…). Als je huid niet regelmatig gereinigd wordt, kunnen de vitamines en actieve werkstoffen van je Environ® huidverzorgingsproducten niet in de huid dringen en hun werk niet doen.

Bovendien heb je veel meer kans op puistjes, comedonen en rimpels of kan je huid er vaal en grauw uitzien.

Reiniging is zowel ’s avonds als ’s morgens belangrijk: ‘s avond verwijder je de invloeden van buitenaf, terwijl je ‘s morgens de huid ontdoet van alle onzuiverheden die de huid ’s nachts  zelf naar de oppervlakte heeft gebracht.

Een product dat altijd al voor controverse zorgt bij de basisverzorging voor de huid is ‘de toner’. Toners zien er immers uit als water en voelen ook zo aan; logisch dat veel mensen ze overslaan omdat ze zo geld denken te besparen. Maar ze denken niet aan het welzijn van hun huid.

Eenvoudige tonics vervolledigen je reinigingsritueel en zorgen ervoor dat alle sporen van je cleanser worden verwijderd. Maar dat was vroeger…

Environ toners bevatten geavanceerde ingrediënten die de dode huidcellen op je huid zacht verwijderen en oneffenheden of een vlekkerige teint verbeteren. Ze hydrateren je huid en geven haar een gezonde glans. Het bewijs ligt echter in het gebruik hiervan. Gebruik een maand lang een geschikte toner en je ziet en voelt het verschil aan je huid. Je wilt niet anders meer.

Je bent er misschien niet zo blij mee, maar de productie van collageen en elastine ( basis voor een jeugdige en stevige huid) begint al af te nemen als je begin twintig bent.

Bovendien regenereren ( herstellen) je huidcellen steeds langzamer. Het is dus logisch om al anti-aging producten en peelings te gaan gebruiken voordat je dertig bent, om te zorgen dat je huid er vol en stralend blijft uitzien.

Het liefst zie je de resultaten van je producten meteen al, maar sommige producten hebben nu eenmaal tijd nodig. Een milde en grondige reiniging en de meeste maskers geven je direct resultaat, huidverbeterende producten zou je minimaal 100 dagen moeten gebruiken. Dankzij de Visia huidanalyse kunnen we die verbetering mooi opvolgen.

Het doel van deze producten is hetzelfde: dode huidcellen verwijderen. Toch is er een wezenlijk verschil. Een scrub is een gel of crème met korrels, terwijl een peeling een vloeibaar product en geen korrels bevat.

Het probleem met de scrubdeeltjes is dat het de onderliggende huid kan beschadigen. Bovendien hebben scrubs een gelimiteerde werking: zelfs de beste scrubs – die mild genoeg zijn en de huid niet beschadigen – werken enkel aan de oppervlakte. Vaak ligt de oorzaak van een doffe teint, grauwe huid of onzuiverheden veel dieper, waar scrubs niet kunnen komen. Drie keer raden wat die diepere lagen wél kan bereiken: chemische peelings. Ook die verwijderen dode huidcellen, maar op een andere manier.

Een peeling werkt met zuren: die verstoren de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag, waardoor ze zullen oplossen. Laat je dus niet afschrikken door het gebruik van zuren. Het is namelijk niet alleen een veel mildere methode, ze kunnen ook de hydratatie verbeteren, de huid zachter, soepeler én sterker maken.

Leven op aarde is vooral mogelijk dankzij onze prachtige zonnestralen. Deze werden in de loop der tijden door de mens geassocieerd met pret en plezier. Het zonlicht montert ons op en zorgt ervoor dat we ons goed voelen. Het levert ons vitamine D om onze beenderen sterk te houden en kanker te voorkomen. Spijtig genoeg kan de zon echter ook heel wat huidschade veroorzaken wanneer de huid te lang aan het zonlicht blootgesteld is.

We worden ons steeds meer bewust van de gevaren van een overmatige blootstelling aan zonlicht, vooral de ultravioletstralen in het licht. Het zijn deze stralen die zorgen voor pijnlijke zonnebrand en na verloop van tijd de huidcellen kunnen beschadigen en zowel veroudering als kanker veroorzaken.

Ondanks een cultuur die tegen zonnen en voor een wijd verspreid gebruik van overwegend UVB absorberende zonnefilters is, stijgt het aantal melanomen en andere huidkankers vandaag ironisch genoeg nog steeds.

De mens heeft slechts 10 tot maximum 15 minuten aan direct zonlicht rond de middag nodig op het gelaat, de hals en de armen om voldoende hoeveelheden vitamine D te produceren. ’s Nachts moeten vitamine A en antioxidanten en aangebracht worden om het vitamine A gehalte in de huid te herstellen en de overvloed aan vrije radicalen, die overdag opgestapeld werden, op te ruimen.

Er zijn drie vaak voorkomende types huidkanker: kwaadaardige melanomen, plaveiselcelcarcinomen en basaalcelcarcinomen. Kwaadaardige melanomen zijn moedervlekjes waarvan de vorm en kleur veranderd is, of een verkleurd letsel dat jeukt, invalt, niet wil genezen of van kleur verandert. Negeer deze signalen niet – ze moeten onderzocht en indien mogelijk zo snel mogelijk verwijderd worden.

Niet-melanoomkankers zijn minder bedreigend en gewoonlijk niet gekleurd. Ze kunnen vlak of knobbelig zijn of oppervlakkige zweren vormen die niet willen genezen. Ook deze moeten door een dermatoloog onderzocht en waarschijnlijk verwijderd worden.

Controleer je huid regelmatig op vlekken en veranderingen – het is het best om ze vroeg vast te stellen en je dokter te raadplegen wanneer je iets verdachts opmerkt.

Wanneer je lichaam gestresseerd is, scheidt het bepaalde hormonen af, waaronder adrenaline en cortisol. Deze stresshormonen kunnen irritatie en een verlies van immuniteit van de huid veroorzaken. Het resultaat daarvan is heel gelijkaardig aan wat er gebeurt tijdens het natuurlijk verouderingsproces.

Wanneer de huid geïrriteerd is, kan de beschermingslaag naar de buitenwereld – ontworpen om vocht binnen en irriterende stoffen buiten te houden – aangetast worden. Wanneer de beschermingslaag beschadigd is, verdampt het vocht sneller en dringen irriterende stoffen gemakkelijker binnen. Beide veroorzaken huidschade.

Daarenboven wordt het vermogen om externe indringers te bestrijden en beschadigde cellen te onderdrukken vooraleer ze zich vermenigvuldigen aangetast wanneer de immuniteit van de huid daalt. Wat ook de oorzaak is, stress verkort de levensduur van onze huidcellen. Ze worden daardoor voortijdig oud en geven de huid een droge, levenloze, doffe aanblik met meer fijne lijntjes en rimpels.

In de eerste plaats moet je de elementen die voor stress in je leven zorgen, identificeren en een manier vinden om er op een positieve manier mee om te gaan. Eenvoudige veranderingen in de levensstijl, zoals regelmatig sporten, gezond eten en een goed slaappatroon, zullen helpen om te ontstressen en de hormonen in balans te brengen.

Op het niveau van de huid, zegt Dr Ernst Eiselen, Medisch Adviseur van Environ Skin Care, bestaat het doel erin om het celgedrag te veranderen van cellen die (omwille van de stress) focussen om te overleven naar cellen die blij zijn om te groeien. Voldoende van de cruciale molecules zoals vitamine A, C en E in de cellen houden, betekent eenvoudigweg dat de cellen beter in staat zijn om weerstand te bieden tegen de aanval van stresshormonen.

Het is belangrijk om de huid te zien als een integraal deel van een totaal systeem dat de nood heeft om te ontstressen. De huid zal telkens voordeel halen uit het ontstressen van het hele lichaam.

Ontstress je huid – Verander de routine van je huidverzorging. Als je huid onder stress staat, moet je je schoonheidsroutine veranderen om die stress te overwinnen. Om je huid energie te geven tijdens stressvolle en traumatische periodes en om haar te beschermen tegen agressoren uit de omgeving, moet je producten gebruiken die je huid een boost zullen geven en de tekenen van stress, moeheid en veroudering verlichten. Zorg ervoor dat de huidverzorgingsproducten die je gebruikt vitamine A,C en antioxidanten bevatten.

Ga voor gelaatsverzorging. Niks helpt zo goed tegen stress als een professionele gelaatsverzoring door een huidverzorgingsspecialist.

Slaap, eet, drink. Ga voor minstens 8 uur slaap per nacht om je batterijen opnieuw op te laden; Vermijd dat je maaltijden overslaat en eet elke dag een verscheidenheid van vers fruit en groenten (vooral met antioxidanten); verminder je cafeïnegebruik en drink anderhalve liter water per dag.

Vind de tijd. Leer prioriteiten te stellen en vergeef jezelf als je niet alles kan doen. En vind de tijd voor dagelijkse oefeningen (dat is de doeltreffendste manier om het lichaam te ontdoen van schadelijke hormonen) en ontspanning, zoals diepe ademhaling, stretching, meditatie en humor.

Individuele verschillen in de genen, het dieet en de omgeving maken het moeilijk om één enkele oplossing voor het vochttekort te ontwikkelen die voor iedereen geschikt is. Het is natuurlijk ook zo dat de huid zelf het grootste potentieel heeft om het vochtpeil te verbeteren of op niveau te houden. De kunst bestaat erin te begrijpen hoe je met de huidcellen moet communiceren opdat ze zelf  voor een betere vochtigheidsgraad zorgen.

Water is het medium dat ervoor zorgt dat signalen in de huid doordringen en dat communicatie tussen cellen en de rest van het lichaam mogelijk maakt. Het is ook het transportmedium voor voedingsstoffen en voor de afvalstoffen van het lichaam. Elke cel en elk weefsel heeft een optimale hoeveelheid water nodig om zo goed mogelijk te functioneren. Het is dankzij het natuurlijke vocht in onze huid dat deze fris en gezond oogt en aanvoelt.

De gebruikelijke manier om de huid vochtig of gehydrateerd te houden is het aanbrengen van een moisturiser. Dat is meestal een laag vetmoleculen (lipiden) die gewoon het huidoppervlak bedekt en het vocht verhindert om via de huid te verdampen. De huid zou het water veel beter kunnen vasthouden mochten er lipiden of vetmoleculen tussen de cellen in de bovenste huidlagen aanwezig zijn. En uiteraard zitten deze moleculen normaalgezien in de huid. Spijtig genoeg gaat de kwaliteit van deze moleculen achteruit wanneer de huid niet goed gevoed wordt met vitamines. Dus…

Drink meer water. Circa 50 procent van ons lichaam bestaat uit water en we verliezen gemiddeld ongeveer een liter water per dag door te spreken, te zweten, te urineren en te verteren. “De gemiddelde volwassene zou ongeveer twee liter water per dag moeten drinken”, zegt Environ Medisch Adviseur, Dr Ernst Eiselen. Gefilterd water is het best. Denk eraan, thee en koffie drogen allebei de huid uit – beperk je consumptie tot twee koppen per dag. Wanneer je een kop nuttigt, drink dan daarna een glas water.

Eet omega 3. De juiste vetten kunnen je huid letterlijk van binnenuit hydrateren. Omega 3 wordt omgezet in eicosapentaeenzuur (beter bekend als EPA), dat ontstekingsremmend werkt en het vochtgehalte van de huid verbetert. Omega 3 vind je in lijnzaad, walnoten, pompoen en vettige vis, zoals zalm.

Kies de juiste moisturiser. Een goede, voedende moisturiser is cruciaal om dehydratatie te voorkomen. “De beste moisturiser is  een product dat genoeg vitamine A en antioxidanten bevat om de huid te helpen bij de productie van voldoende ceramidemoleculen. Ceramiden helpen de huid bij de regulering van haar eigen afdichtingslaag”, zegt Eiselen. Moisturisers die je huid gewoon zacht laten aanvoelen en lekker laten ruiken zullen zelden meer doen voor je huid.

Breng je moisturiser ’s morgens en ’s avonds aan. ’s Nachts hydrateren is belangrijk, want huidcellen herstellen ’s nachts. Ze regenereren en herstellen celbeschadiging terwijl ze vrije radicalen afbreken en collageen produceren. Een kwalitatieve moisturiser beschermt je huid tegen beschadiging van buitenaf, voedt je huid, voorkomt vochtverlies en vertraagt hierdoor het verouderingsproces.

Een probleemhuid of acne is het gevolg van een overproductie van de gewone lipidesecretie (lijkt op vet), talg genaamd, die de huid bedekt met een dunne beschermingslaag. Geslachtshormonen zijn de belangrijkste boosdoeners van deze huidaandoening. Het is vooral wanneer deze vitale moleculen fluctueren dat de huid de prijs hiervoor lijkt te betalen. Overgevoeligheid aan het mannelijk hormoon testosteron leidt tot een abnormale productie van talg en overtollige huidcellen (keratinisatie) in de talgfollikels. De talgfollikels zijn de kleine buisjes die de talg van de klier naar het huidoppervlak brengen.

Dit veroorzaakt op zijn beurt een ophoping en verstopping van de talgfollikels met zwarte of witte comedonen, infectie en uiteindelijk de microabcessen of zichtbare puistjes. Soms blijven deze abcessen niet klein, maar groeien ze uit tot sterk ontstoken abcessen die kunnen leiden tot ernstige littekens.

Hierdoor spreekt het vanzelf dat voor een succesvolle aanpak van acne op lange termijn drie essentiële stappen vereist zijn: de talgproductie normaliseren, keratinisatie normaliseren en tot slot de bijhorende bacteriën elimineren.

Vrije radicalen zijn onstabiele of “beschadigde”  moleculen die gezonde cellen kunnen beschadigen en één van de belangrijkste oorzaken van het verouderingsproces zijn. De essentiële “schade” is een onevenwicht van elektronen rond de kern van een atoom.

Vrije radicalen worden meestal veroorzaakt door milieufactoren zoals: ioniserende straling (blootstelling aan de zon,kosmische straling en medische X-stralen), industriële pollutie en zware metalen (kwik, cadmium en lood), pesticiden, sigarettenrook (zowel actieve en passieve), alcohol en andere chemische stoffen in voedsel, water en lucht. De activiteit van vrije radicalen kan in het lichaam ook versneld worden door intens sporten of overmatige stress.

Antioxidanten zijn bestanddelen zoals vitamines, mineralen en plantenextracten  die schade door oxidatie aan ons lichaam kunnen verhinderen of afremmen. Wanneer onze lichaamscellen zuurstof gebruiken, maken ze op natuurlijke wijze vrije radicalen (bijproducten) aan die schade kunnen veroorzaken. Antioxidanten werken als “opruimers van vrije radicalen”. Ze voorkomen en herstellen hierdoor de schade die deze vrije radicalen berokkenen. Schade door oxidatie draagt bij tot vroegtijdige huidveroudering en gezondheidsproblemen zoals hartziekte, diabetes, kanker, enz.

Veel vitamines en mineralen fungeren als goede antioxidanten, met name vitamine A vitamine B1, B2, B5,vitamine C en vitamine E, selenium en zink. De meest voorkomende vitamine-antioxidanten in het lichaam zijn vitamine E en C.

Antioxidanten zitten overvloedig in bonen, graanproducten, groenten en fruit. Koop fruit met felle kleuren, zoals maïs, sinaasappelen, flespompoen, mango, tomaten, watermeloen en bessen. Om van de voordelen van deze “opruimers van vrije radicalen” te genieten, eet je best verschillende voedingsmiddelen met een hoog antioxidantgehalte en minimaliseer je de blootstelling aan oxidatieve stressfactoren als roken en zonnebrand.

Flavonoïden zijn kleurstoffen die verantwoordelijk zijn voor de felle kleuren van veel fruit, groenten en bloemen, maar ook van de herfstkleuren van bladeren. Bijna alle fruit, groenten, kruiden en specerijen bevatten flavonoïden. Het zijn krachtige antioxidanten. In het menselijk lichaam werken ze synergetisch met vitamine C, dit betekent dat ze elkaars werking versterken wanneer ze gecombineerd worden. Ze hebben ook een gunstige invloed op de conditie van  de haarvatenwanden.

Environ gebruikt volgende flavonoïden : Rooibos, Honeybush, Groene Thee, Lycopeen, Rozemarijn Blad extract, Hamamelis, Resveratrol en Luteïne.

Lycopeen geeft de rode kleur aan tomaten en watermeloen. Het is een  extreem krachtig antioxidant.  Lycopeen beschermt de huid tegen UV stralen, waardoor het verbranding en huidveroudering aanzienlijk vermindert.

Luteïne is een extract van goudsbloem. Het geeft de bloem zijn gelige kleur. Het is een antioxidant dat het schadelijk blauw licht, aanwezig in de zichtbare zonnestralen, filtert. We weten dat blauw licht cellen en DNA kan beschadigen. Dr Fernandes gelooft dat blauw licht betrokken is bij melasma (zwangerschapsmasker).

Hamamelis heeft een adstringerende werking, vermindert ontsteking en is een antioxidant waardoor het vrije radicalen bestrijdt.

Rozemarijn fungeert als antioxidant, stimuleert de doorbloeding en heeft een ontstekingsremmend effect.

Resveratrol is een extract van de Japanse duizendknoop en komt ook voor in de schil van blauwe druiven. Resveratrol zou een gunstige werking hebben bij het voorkomen van kanker. Wanneer het op de huid aangebracht wordt, zorgt het voor snellere wondheling en  verbetert het een ongelijkmatige teint.

Groene Rooibos groeit enkel in Zuid-Afrika en bevat zeer krachtige antioxidanten, waardoor het een rol speelt bij het verminderen van de pigmentvorming. Rooibos bevat ook ijzer, magnesium, kalium, fluoride, mangaan, zink en calcium.

Honeybush thee is een vrijwel cafeïne en tannine-vrije thee. Onderzoek toont aan dat het een intenser antioxidant is dan Rooibos maar dicht aanleunt bij groene thee. Honeybush bevat ook verschillende mineralen: calcium, koper, zink, magnesium, mangaan en natrium.

Groene thee extract verwerkt in huidverzorgingscrèmes zou huidkanker, veroorzaakt door UV stralen afremmen. Het zou het natuurlijk immuunsysteem van de huid (de Langerhanscellen) en het DNA in de cellen beschermen en beschadigde cellen herstellen. Groene thee werkt als een natuurlijke zonnecrème en remt verbranding en huidbeschadiging door zon af.

Een peptide is een molecule die bestaat uit een korte keten van aminozuren. Een peptide onderscheidt zich van een eiwit door het geringe aantal aminozuren in de molecule, maar kan zelf dienen als bouwsteen voor een eiwit. Peptiden worden in categorieën ingedeeld volgens hun lengte (het aantal aminozuren): dipeptiden (2 aminozuren), tripeptiden (3), tetrapeptiden (4), pentapeptiden (5) etc.  Peptiden spelen een belangrijke rol bij de celcommunicatie. Afhankelijk van de soort peptide kunnen ze de collageenproductie stimuleren of spiercontractie reduceren. Voor een doeltreffender resultaat combineert Environ de peptiden altijd met vitamine A.

Matrixyl® 3000 (Palmityol Tetrapeptide-7 + Palmitoyl Oligopeptide)

Matrixyl® 3000 is een synthetische combinatie van 7 natuurlijke aminozuren die het verouderingsproces afremmen.

Naarmate de huid ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen- en elastinevezels in de huid. Dit zijn eiwitten, aanwezig in de lederhuid, die zorgen voor de stevigheid en de soepelheid van de huid. Matrixyl® 3000  stimuleert het DNA in de fibroblasten om collageen type I en III en elastine aan te maken. Op die manier wordt de huid steviger en vermindert de diepte van de rimpels.

Dermaxyl® (Palmitoyl Oligopeptide + Ceramide 2)

Dermaxyl® is een combinatie van 6 aminozuren die van nature aanwezig zijn in het lichaam en daardoor zo goed als geen allergische reactie kunnen veroorzaken. 

Dermaxyl® verbetert de hydratatie van de huid door de ceramidenactiviteit in de huid te stimuleren. Ceramiden zijn lipiden (vetstoffen) die van nature in de huid aanwezig zijn. De substantie tussen de hoorncellen bestaat hoofdzakelijk uit ceramiden die zorgen voor een goede waterhuishouding door vochtverdamping te voorkomen. Bij een temperatuur onder 8° maakt de huid minder ceramiden aan. De natuurlijke, beschermende laag van de huid reduceert tot de helft. Hierdoor kan vocht gemakkelijker verdampen en is de huid minder goed beschermd; de huid wordt droog.

Dermaxyl® helpt DNA beschadiging te voorkomen en door zon beschadigde cellen te reduceren. Ook stimuleert het de productie van collageen en elastine, waardoor de huid voller en strakker wordt en de diepte van rimpels en fijne lijntjes vermindert.

Argireline® (Acetyl Hexapeptide-3)

LeuphasylTM (Pentapeptide18)

Vialox® (Pentapeptide-3)

Een trio van peptiden die synergetisch werken om expressielijnen op het voorhoofd en rond de ogen te verminderen door spiercontractie te reduceren. Ze bieden een veilig, niet-invasief en milder alternatief  voor Botuline Toxine. Ze dringen voldoende in de huid om zich op dezelfde chemische complexen te richten als Botuline Toxine en daardoor spieractiviteit te verzachten.

Colostrum (biest) is de eerste melk die geproduceerd wordt als een zoogdier bevallen is. Het bevat veel afweerstoffen, groeifactoren en vitamine A. Een pasgeboren dier of mens heeft nog geen afweer, dus is het belangrijk dat de pasgeborene colostrum drinkt.

Wanneer colostrum op de huid aangebracht wordt, zullen de groeifactoren helpen een grotere hoeveelheid collageen en elastine te produceren. Deze eiwitvezels zijn verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid.  Colostrum stimuleert ook de normale groei van de cellen. Door de aanwezigheid van immuunfactoren (afweerstoffen), heeft colostrum ook een antibacteriële werking.

Colostrum is ideaal voor de behandeling van littekens, huidveroudering, couperose en acne.